Carolina Wren

Karolina, ki živi v Južni Karolini, živi v veliko večjem območju kot le ta majhna država. Ti člani ptičje družine Troglodytidae spadajo med največje olupine v Severni Ameriki, njihove drzne pesmi in bogate, tople barve pa jim omogočajo priljubljenost mnogih pticarjev, tako na polju kot na dvorišču. Če odkrijete več dejstev o karenci, lahko te ptičke še bolj cenite in jih bolje sprejmite na svoje dvorišče in na vrt.

Hitra dejstva

  • Znanstveno ime: Thryothorus ludovicianus
  • Splošno ime: Carolina Wren
  • Življenjska doba : 6 let
  • Velikost : 5, 5 palca
  • Teža : .6 -8 unč
  • Razpon kril : 8 palcev
  • Stanje ohranjenosti: Najmanj skrbi

Identifikacija Carolina Wren

Ta ptičji dolg in ozek račun z rahlo krivuljo navzdol, podprtim repom in celotno zloženo, kompaktno konstrukcijo z veliko glavo takoj prepoznajo kot ključ, vendar je treba natančno opaziti različne oznake polja, da se prepriča o kareninem. Samci in samice so si podobni, glava, hrbet, krila in rep pa so temno rudeče-rjave barve. Glava je označena z dolgo, gosto belo obrvjo in belo brado, grlom in zgornjo dojko. Bok in trebuh sta bogata rumeno-rumena, ki se lahko spreminjata od bledo do skoraj butterscotch odtenka. Prekrivala na spodnji strani so bleda in označena s temno barjo. Krila, hrbet in rep kažejo tudi temno rjave zapore, čeprav se morda ne zdijo tako izrazite. Oči so temne, noge in stopala pa bledo rožnate.

Mladostne ptice so podobne odraslim, vendar na premajhnih pokrovih nimajo zapore, zato druge oznake morda niso tako izrazite.

To so glasne, hrupne ptice, toda njihove melodične bojevite pesmi so vedno dobrodošle ptičarjem. Hitri zlogi se lahko ponovijo 3-7 krat na pesem, moški karolinski grmi pa znajo peti kadarkoli v letu skozi vse leto, ko trdijo in branijo ozemlje. Hitro in enakomerno klicanje hrošča se pogosto sliši tako pri samcih kot pri samicah.

Karolina Wren Habitat in distribucija

Karolinin ključ je pogosteje opažen kot slišan zaradi njegove naklonjenosti gostim, čopičem habitatu. Pogosto ga najdemo v vlažnih listopadnih gozdovih, vidna pa je tudi na primestnih območjih, vključno s parki in vrtovi, pa tudi na kmetijskih območjih in gozdnih robovih. Njihov celoletni obseg sega po celotnem vzhodnem in jugovzhodnem območju ZDA, od južnega New Yorka prek Ohija, Indiane in Illinoisa do vzhodne Oklahome, Kanzasa in Teksasa. Prisotni so tudi na vsem jugovzhodu, vključno z vsemi Floride. Karolinine razbitine najdemo tudi v vzhodni Mehiki na jugu kot na polotoku Jukatan.

Migracijski vzorec

Medtem ko se te ptice navadno ne selijo, lahko karolinski olupci razširijo svoj zimski razpon v blagih letnih časih, da so precej bolj severno in zahodno od mesta, kjer so najpogosteje opaženi. Prav tako se redno poročajo o nenadnih opazovanjih severno in zahodno od običajnega območja karolinškega venca.

Obnašanje

Karolina ovinka je aktivna, energična in radovedna vrsta, ki je lahko agresivna in bo vreščala ali preganjala vsiljivce izven svojega ozemlja, zlasti v bližini najljubših krajev za hranjenje ali gnezdišča. Te ptice, ki jih pogosto najdemo v parih, držijo svoje repo za hrbet in se med hranjenjem vzpenjajo po deblih dreves. Po gnezditveni sezoni lahko ostanejo v majhnih družinskih skupinah, ko dozorijo tisto leto, vendar bodo mlade ptice spomladi pregnale svoje ozemlje.

Dieta in hranjenje

Karolinine olupke so v glavnem insektivnojede in jedo široko paleto žuželk, grušč, ličink in pajkov. Kopali bodo tudi mehkužce iz plitvih vodnih poti ali blatnikov ter jedli jagode in sadje pozno jeseni in pozimi, ko drugih virov hrane ni tako veliko. Te ptice energično skačejo med hranjenjem in bodo preiskale vsake majhne kotičke za žuželke ali pajke, celo pogumno poletele v odprte lope ali garaže, da bi iskale nove koščice.

Gnezdenje

To so monogamne ptice in oba starša sodelujeta pri gradnji gnezda stebel, vejic, trave, listov, mahu in perja v odprti votlini ali prijetni niši. Karenine so zabeležene kot gnezdenje na nenavadnih mestih, kot so sadilniki ali viseči cvetlični lonci. Lahko si zgradijo več gnezd, preden samica izbere, katera je najboljša za jajca.

Jajca in mlado

Jajca Carolina wren so bela ali bledo rožnata in označena z drobnimi rjavimi pikami, na lego pa odložijo 3-8 jajc. Parirani par bo na leto vzgojil 2-3 mladike, večje število leglic pa je pogostejše v južnih regijah, kjer je gnezditvena sezona seveda daljša.

Ženska starša jajčeca inkubira 12-15 dni, oba starša pa hranita altercialno mladiče 12-16 dni po izvalitvi. Moški starš lahko prevzame večino krmljenja do konca tega obdobja, če samica že začne inkubirati drugo pleme.

Ohranjanje Caroline Wren

Te ptice niso ogrožene ali ogrožene, a ker so lahko občutljive na mraz, lahko posledice ostrih zim zaskrbijo populacijo severnih Karolin. Opaženo je nekaj upadanja severne populacije, vendar še vedno ni razloga za veliko skrb glede prihodnjega statusa teh ptic. Zagotavljanje zimskih zavetišč za ptice v severnih delih njihovega območja je dober način za pomoč, da Carolina olupci preživijo hladne snege in dolge zime.

Nasveti za dvoriščne ptice

Te ptice se bodo hitro odzvale na škripajoče ribanje na polju, priljubljene pa so na dvoriščih in vrtovih zaradi svojih drznih osebnosti in srčnih apetitov za žuželkami, ki lahko škodujejo vrtu. Pogosto obiskujejo hranilnike surovega ali arašidovega masla in bodo uporabljali ptičje hišice ali zimske škatle. Pticam prijazno urejanje krajine, ki vključuje območja z debelimi gomilami ali gomile s čopiči, lahko spodbudi karoline, da obiščejo odpadke pogosteje, jeseni pa pustijo na voljo prostor za krmljenje.

Poskusite s temi nasveti, da privabite ruševine na svoje dvorišče

Kako najti to ptico

Karolininih kljuk ni težko najti in te drzne, radovedne ptice zlahka pridejo na območja hranjenja ali nabirajo material za gnezdenje na odprtih, vidnih območjih. Ob obisku njihovega ustreznega habitata lahko lahka ribolovka pritegne pozornost orehov in jih približa za nagrajevanje razgledov.

Carolina Wrens in Culture

Karolina ogrinjala je bila uradno sprejeta za državno ptico Južne Karoline leta 1948, čeprav je bila več let neuradna ptičja maskota države, preden je ustrezna zakonodaja svojo simboliko postavila kot zakonito. Južna Karolina je edina država, ki je to ptico sprejela kot svoj pernati emblem, čeprav je njen bratranec kaktus wren državni ptič Arizona.

Raziščite več vrst v tej družini

Družina ptic Troglodytidae vključuje več kot 90 različnih vrst ključev, poleg tega pa obstaja veliko drugih ptic, ki imajo lastnosti karolinskih kljuk. Ptičarji, ki uživajo to energično ptico, naj se seznanijo tudi z drugimi bližnjimi sorodniki, vključno z:

  • Čičerika
  • Verdin
  • Modro-siva rogljička

Ne zamudite drugih profilov divjih ptic, če želite izvedeti več dejstev in zabavnih podrobnosti o vseh vaših najljubših vrstah ptic!